Stefan van der Steen - 17 / Jul / 2024
Kleurbekennen: rosé
Rosé heb je in vele soorten, welke stijl vindt u het lekkerst?!
Stefan van der Steen - 17 / Jul / 2024
Rosé heb je in vele soorten, welke stijl vindt u het lekkerst?!
We hebben weer twee heerlijke wijnen aangesloten op de Enomatic, kom ze ontdekken in de winkel! Whispering Angel uit de Provence en de Coppi Coré rosé uit Puglia.
Rosé is natuurlijk vooral in de zomer een genot, inmiddels is het met vlagen toch ècht zomer dus ook tijd voor rosé!
Om de verschillende stijlen en dus kleuren te begrijpen, moeten we beginnen bij het begin.. wat is rosé en hoe wordt het gemaakt?
Rosé zit letterlijk tussen rode wijn en witte wijn in. Rosé wordt altijd gemaakt van blauwe druiven. Deze blauwe druiven geven normaal gesproken rode wijn. Zowel rosé als rode wijn wordt dus van blauwe druiven gemaakt, hoe zit dat dan?
In 99% van de blauwe druiven zit wit sap, dus wanneer alleen het sap er kort wordt uit geperst heb je in principe witte wijn. Deze witte wijn van blauwe druiven staat beter bekend als Blanc de Noir. Bij die hele lichte stijl rosé is er een heel klein beetje contact met de schillen, dit kan soms slechts enkele uren zijn. In de blauwe schillen zitten namelijk de kleur- en smaakstoffen.
Van bleekroze tot aardbeirood, zoveel soorten rosé hoe kan dit en hoe zijn de smaken? Hieronder wordt alles uitgelegd over de wereld van rosé.
Er zijn grofweg 3 stijlen van rosé: Blush, lichte rosé (bijvoorbeeld Provence) en donkere rosé (bijvoorbeeld Puglia of Spanje). In de laatste 2 soorten is het overigens ook zeer belangrijk van welke druiven de rosé gemaakt worden, namelijk de ene druif geeft veel meer kleur en smaak af dan de andere. Dit zorgt er voor dat er tal van mogelijkheden zijn en vandaar bovenstaande foto.
Blush
De blush rosé is de uitzondering in de wereld van rosé. Deze wordt namelijk gemaakt van de Pinot Grigio druif, de druif die veelal in Noord-Italië staat aangeplant. De Pinot Grigio druif wordt gezien als een witte druif, maar als hij heel rijp wordt krijgt hij een roze kleur. Deze roze schillen worden meevergist met het sap en zo ontstaat er een "blush".
Lichte rosé of de Provence stijl (kort schilcontact)
Tegenwoordig is deze (zeer) lichte stijl uit de Provence een zeer geliefde optie. Deze wijn wordt uiteraard op meer plaatsen gemaakt dan alleen in de Provence, Frankrijk maar de meest bekende rosé komt daar vandaan. Druiven die hier een grote rol in spelen zijn Grenache en Cinsault. Zoals u inmiddels weet, zitten de kleurstoffen in de schilletjes van de druiven. Bij deze stijl is er zeer kort schilcontact, waardoor er die herkenbare lichte stijl ontstaat.
Donkere rosé (lang schilcontact)
Het taboe of de verwachting die er heerst, oh die is zeker zoet? Dat hoeft absoluut niet zo te zijn. De donkere kleur ontstaat door de lengte van het schilcontact.
Bij deze stijl is het allerbelangrijkste van welke druif het wordt gemaakt. Elke druif heeft namelijk zijn eigen karakter en dat zit voornamelijk in de schil. Sommige druiven hebben een dikke schil en zijn heel donker (Negroamaro, Syrah), deze geven natuurlijk veel meer kleur af dan bijvoorbeeld een dunne schil met een lichtere kleur (Pinot Noir).
Champagne
Uitzondering op de regel is het mengen van witte en rode wijn om rosé te maken. Óók dat is mogelijk, echter is dit bijna nergens toegestaan. Alleen in Champagne mag je volgens de wetgeving mengen tot rosé. Zo is bijvoorbeeld bij deze rosé gebeurd: Soutiran Rosé Grand Cru. In Champagne wordt dit meestal op deze manier gedaan. Daar is het juist een uitzondering om het door de schillen van een blauwe druif (in Champagne altijd Pinot Noir) voor elkaar te krijgen. De Fransen noemen dat Rosé de Saignée, doordat de schillen in contact zijn met de sap, bloed de kleurstof als het ware door de rest van het sap. Check deze zeer complexe en volle champagne: Soutiran Rosé de Saignée.
Bekijk hier de grote verschillen in kleur en smaak duidelijk naast elkaar:
Whispering Angel 2023 | Coppi Coré Rosé 2023 |
AOP Côtes de Provence | IGP Puglia |
Grenache, Cinsault & Rolle (Vermentino) | Negroamaro |
Kort Schilcontact | Langer schilcontact |
Licht & elegant | Vol, zacht & fruitig |
13% alc. | 12% alc. |
€24,95 | €11,95 |
Deze wijnen staan klaar voor u in de Enomatic. Ontdek welke rosé stijl beter bij u past!
Naast deze rosé hebben wij talloze andere rosé wijnen om ook uit te proberen.. Wij hebben zelfs een rosé met eikenhouten rijping, het fruit van een frisse rosé maar dan net wat steviger, heerlijk om te combineren met bijvoorbeeld tonijn of vlees. Check hem op onze website, want dit is echt een dikke tip voor degene die van een rosé houdt met net wat meer smaak! Pradorey Rosado.