Campania
Het wijngebied Campanië heeft bodems die van oorsprong kalkrijk zijn door afzetting van schaal en schelpdieren maar door de activiteit van o.a. de Vesuvius is er ook heel veel vulkanisch gesteente. Ontdek het wijngebeid rondom Napels.
Het wijngebied Campanië heeft bodems die van oorsprong kalkrijk zijn door afzetting van schaal en schelpdieren maar door de activiteit van o.a. de Vesuvius is er ook heel veel vulkanisch gesteente. Ontdek het wijngebeid rondom Napels.
17,00 Incl. btw
9,95 Incl. btw
10,50 Incl. btw
9,95 Incl. btw
9,95 Incl. btw
10,50 Incl. btw
10,50 Incl. btw
De Napolitaanse keuken, waarvan de wortels teruggaan naar de oude Grieken en Romeinen, heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld met een verscheidenheid van gerechten die voornamelijk worden bereid met de ingrediënten die in de streek hun herkomst hebben. De pasta en pizza, onlosmakelijk verbonden met Napels, zuivelgerechten zoals mozzarella, de vis en schaaldieren en uiteraard de heerlijke wijnen uit de streek.
Het wijngebied Campanië heeft bodems die van oorsprong kalkrijk zijn door afzetting van schaal en schelpdieren maar door de activiteit van o.a. de Vesuvius is er ook heel veel vulkanisch gesteente. Het verwoestende vuur, de stenen en asregens van deze vulkaan hebben veel kapot gemaakt in de regio maar heeft ook voor vruchtbare bodems gezorgd waar nu letterlijk de vruchten van worden geplukt. In het productiegebied Sannio rond de stad Benevento is ook veel alluviale afzetting van de Calore rivier, die zorgt voor een vruchtbare bodem.
Hier in het golvende landschap op 350 meter boven de zeespiegel is het wijnproject “Janare” geboren, een prestige project van één van de grootste landbouw coöperaties in Italie, la Guardiense, waarbij bijna 1000 boeren zijn aangesloten.
Waar in het verleden veel wijnen uit Campanië als bulkwijn werden verkocht is er inmiddels een omslag gemaakt van kwantiteit naar kwaliteit, met veel interessante inheemse druivenrassen. Rode wijnen van de Aglianico druif, en de Piedirosso druif komen bijna alleen maar in Campanië voor, en voor de witte wijnen groeien er de niet alledaagse druiven als, Falanghina, Greco, Fiano en Coda-di-Volpe (letterlijk vertaald vossenstaart). Het is juist die authenticiteit en typiciteit die Campanië nu zo interessant maakt.